5 on friday - varför i NY?

Nu var det länge sedan jag körde en Five on friday! när jag var i New York var det dock en del grejer som slog mig och jag tänkte att det kunde passa att ta upp den här fredagen :-)

Ja, alltså det finns några frågetecken som jag alltid grubblar lite över när jag är i USA.

1. Det ena är - duschsystemet! Det är oftast bara ett vred för att sätta på kranen samt styra värmen. Dvs, du startar alltid duschen på iskallt och måste snabbt hitta rätt läge på värmen. Ibland är det två vred, då är det ena för att styra om vattnet ska komma ur duschen i taket eller om det ev finns något munstycke... Inser nu att jag hade behövt en bild på det här.. Fick låna en från amazon :-)

I Sverige har vi ju ibland också bara ett vred eller ett handtag men då brukar man ju kunna starta duschen på lite lagom varmt från början. I-landpsproblem, jag vet :-) Men bra duschar är viktigt för mig, haha!

2. Tutandet. Alla tutar - h e l a t i d e n!
Det kan vara en kö med bilar så tutar någon, inte så där lite schysst för att påminna att det blivit grönt vid ett rödljus, utan för precis vad som helst. Typ, hallå, du står i vägen.. och du vill säkert inte själv flytta på dig.. Det tutas verkligen konstant! Why?? Tror man som bilförare att det inte är någon annan i trafiken som kan reglerna eller som faktiskt kan köra bil?!?

3. M&M - Vad är det som gör just det godiset så stort?? Jag är inget fan själv av M&M, men det är ju en smaksak. Men vad är det som gör att det finns en affär på TRE våningar med M&M-prylar?!! Och när jag skriver prylar, menar jag prylar, inte godis. Det är allt ifrån tröjor, pyjamasar, muggar, väskor, gosedjur, kuddar osv. Varför vill man ha en mugg som det står M&M på? Jag har försökt fundera på om jag skulle vilja ha en mugg som det står Marabou schweizernöt på, eller Haribo lakritsnappar... men nej.. det känns ju mer som reklamprylar än någon man betalar dyra pengar för. Tycker jag. Och det är inte bara M&M utan det finns typ gosedjur som alla möjliga ätbara saker. Varför? Vill någon ha ett Pringlesgosedjur? Eller en Babybelkudde? Men förklara gärna storheten med just M&M för mig!

4. Nästa frågetecken rör det här med "weed" (Hasch och marijuana). Det säljs överallt i NYC: det finns bussar med en liten lucka, som en korvkiosk och det finns affärer. Det står också snubbar öppet i gathörnen med små hopfällbara campingbord och säljer. Jag trodde inte att det var lagligt men har nu förstått att det faktiskt blivit det för vuxna över 21. Det står att man inte kan använda det var som helst utan ska konsumeras i privata hem eller på "statligt licensierade konsumtionsplatser" fast folk röker ju ändå precis överallt på gatorna. Det står också poliser i vartenda gathörn. Typ bredvid snubbarna som står med sina små bord och säljer. Varför ser man genom fingrarna med detta?

5. Första gången J oc jag var i NY stötte vi på några snubbar som försökte ge oss en cd-skiva. Från att först ha trott att de räckte över någon reklam för stod vi snabbt att det var något de så klart ville ha pengar för. År efter år när vi varit där har vi sett den är typen av killar som står och räcker fram sina cd-skivor.

Jag berättade om det för L, precis som jag berättade om alla utklädda figurer på Times Square som blåser turister på pengar då man tror att man får fotograferas gratis med dem. Men no, inget är gratis! :-) Och jag berättade om The naked cowbow som också brukar hänga på Times Square, men med tanke på minusgraderna när vi var där nu så slapp vi se honom :-D När jag berättade om cd-skivorna så skrattade vi båda och sa att just dem skulle vi nog inte heller se med tanke på att folk knappt har en cd-spelare idag. Men jodå, vi stötte på grabbarna grus och deras skivor :-D med "it´s only regular rap music" haha! Och återigen -why?? Vad är det vi inte fattar här?!? Vad är tricket? För inte sjutton vill de försöka sälja på oss sin cd med "nice rap music"????

Det var dagens fem funderingar! Skriv gärna och berätta om du kan förtydliga något för mig :-)

Gillar