Bloggbussen - God morgon zoo

Sista dagen på vårt Bloggbussäventyr startade tidigt. Så tidigt att min första tanke när klockan ringde var att jag hoppades kunna sova på bussen.. Ha ha!

Jag piggnade dock snabbt till när vi kom till Givskud Zoo, eller Lejonparken som det hette från början. Det är ett zoo där man själv kan köra runt bland djuren med sin bil, eller i vårt fall med vår buss. Vi hade en toppenguide i biologen Susanne som började med att ta oss med på en God morgon-runda hos djuren.


Vi började inne hos lejonen, som inte hade gått ut för dagen ännu. Wow!! Wow alltså! Vilka häftiga djur det är! De ser så gosiga ut att man bara vill krama dem, samtidigt som de är respektingivande med sina stora tassar och gap!


Susanne berättade en massa om lejonen. De äter 1-2 gånger i veckan, dessa fick mat 1 gång i veckan och de äter 20 kg åt gången. Mestadels hästkött. Honorna har stört chans att överleva eftersom de är lite nättare och snabbare än hanarna, det är också därför de går på jakt. De kommunicerar med svansarna när de jagar. När den svarta svanstippen ställs rakt upp signalerar honan att nu attackerar jag! Lejonen klöser ner sina byten och biter dem sedan i halsen för att kväva dem.
   
Nästa stopp var hos girafferna som bodde ganska litet men inte behöver mycket plats eftersom de står upp mest hela tiden. Så högt i tak behöver de! De står och sover och sover bara några minuter åt gången. Det är väldigt sällsynt att de ligger ner, eftersom det är så svårt för dem att ta sig upp igen.


Girafferna har gigantiska tungor och kan slicka sig själva i örat om det skulle ha lust med det! Vi bjöd dem på bananer och det verkade vara riktigt smaskigt. Kolla in den här ihoprullade tungan! Som en kanelsnäcka!


Hos berberaporna fick vi veta att det är papporna som bär på barnen, för att markera vad som är viktigt i livet. Vilken bra inställning!

Apor är häftiga djur tycker jag. Kolla den lilla godingen som hänger under magen på sin pappa :-)


Gorillorna var rejäla och jag är glad att det var lite vatten mellan oss och dem. De kan inte ta sig över vatten för de sjunker som stenar pga sin tyngd. Imponerande att de kan bli så stora med tanke på att de är vegetarianer och mest äter löv. Mycket löv. En hane äter ca 10 kg på en dag. Det måste bli mycket tuggande!


Även för gorillorna är det viktigt att ha barn och de honorna som har ungar får vara närmast flocken.
Gorillor undviker att slåss, och det är därför man ofta ser dem dansa omkring varandra. De försöker visa vem som är störst och starkast, i avskräckande syfte. För när de väl slåss så slåss de tills en av dem dör..


Mira visade sin bästa gorilla-min. Hennes blogg heter Tokmorsan, passande nog :-)


Vi passerade en gigantisk bajshög och Susanne berättade att de får ihop 1000 kubikmeter kompost varje år. Ganska mycket poop... Men det återanvänds till de stora gräsytorna där djuren sedan strövar omkring om dagarna. Tur att vi inte trampade i något :-)

Gillar

Kommentarer