Candyland

Nu har vi (jag) fixat julgodis så att vi nog klarar oss över juldagarna :-)
Några gamla favoriter och några helt nya försök. Har ni gjort något julgodis? Vilken är just din favorit?

Knäck gör jag alltid i mikron. Såå smidigt! Och så har jag en sån där knäcktratt, som jag är så glad över att jag investerat i en gång. Kan ju tyckas vara en onödig pryl som bara har ett enda syfte, men den är värd varenda krona (som inte var så många kronor på Maxi om jag inte minns helt fel).

Knäck i mikron

Blanda 1 dl socker, 1 dl ljus sirap, 1 dl vispgrädde i en skål som tår mikro (2-3 l, det bubblar en del).
Kör på 750W i 7-9 minuter. Gör kulprovet (lite smet i ett glas vatten, om det går att forma till en kula så är det klart) eller tills temperaturen är ca 125 grader.
Rör ner 1 msk smör och 2 msk skalad, hackad mandel. Fördela smeten i knäckformar och förvara svalt.

Trillingnötter är ett måste här hemma. Alla älskar dem så det måste göras ett ordentligt lass!

Trillingnötter

Rosta hasselnötter och gnugga bort så mycket skal som möjligt. Smält Marabou mjölkchoklad över vattenbad. Blanda i hasselnötter. Plocka upp tre och tre med en sked och lägg på bakplåtspapper. Ställ svalt och låt stelna innan de läggs i en burk.

En av mina for always favoriter i naturgodishyllan är mandlar med choklad och kanel. Ville prova att göra egna, men kom bara halvvägs. Mandlarna är chokladdoppade men jag har inte testat kakao/kanel ännu. Kanske provar imorgon :-) Testade också en variant med vit choklad och kokos som blev mycket goda. Får fundera lite på hur man ska få ett tjockare lager choklad på mandeln. Det blev mycket gott så här, men kanske inte så snyggt :-)

Chokladmandel

Rosta mandeln i ugnen, 150 grader, ca 15 minuter. Jag rostade ännu längre men fick inte skalet att lossna ändå, så det fick vara kvar. Men om möjligt, gnugga av skalet.
Smält choklad över vattenbad. Tillsätt förslagsvis lite kokosflingor i vit choklad och lägg i mandeln. Plocka upp mandeln en och en, eller flera om man vill ha det, och lägg på bakplåtspapper för att stelna.

Testade också att göra mjölkchokladfudge a la Lindas bakskola. Trodde aldrig att de skulle bli klara, de kokade väldigt länge men blev supergoda till slut!

Mjölkchokladfudge

Koka upp 2 dl vispgrädde, 2 dl strösocker, 2 dl ljus sirap, 1,5 msk kakao & 50 g smör tills massan är ca 125 grader. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt 150 g hackad mjölkchoklad. Blanda ordentligt. Häll smeten i en form med kanter, ca 12x16 cm, klädd med bakplåtspapper. Ställ i kylen ca 1 timme. Skär fudgen i bitar med en vass kniv.

  • Recept

Gillar

Kommentarer

Min favorit är chokladkola med kanderad ingefära eller polkagris. Men jag har bara kokat saffranskola i år. Dina trillingar låter ju väldigt lockande

God jul kära du!

Kram Kajsa

www.bland-kastruller-och-vinglas.se
Michelle ,

Härligt med julgodis 😊 jag har fixat lite jag oxå men måste nog göra mera 😊 för har råkat äta upp en del hehe

michellefrandell.blogg.se
Kamilla,

Men jisses så mycket gott du fixat. Jag är en gottenörd och har fixat lite jag med men ditt så nog smarrigare ut

kamillaskamera.com/
Amanda,

Oj så mycket godis för mig är alltid knäck det viktigaste julgodiset. Det tycker jag är så gott till jul och vill ha 😊

amandizan.wordpress.com
Stegsamlaren
Stegsamlaren,

Såg ut som ni får äta en hel del gott i jul och vilka fina skålar, här hemma har vi bara en sorts julgodis men alltid bra med tips på vad andra tycker är gott till jul

nouw.com/stegsamlaren
Elina,

Åh så gott med julgodis! Fudge är nog min favorit 😊

detkaosvikallarvardag.com
Fnulan,

I år blev det väldigt dåligt på julgodisfronten. Det är ingen som äter det hemma hos oss. Jag har i alla fall fixat knäcken.

www.fnulan.se
Marlene,

Nope, inget julgodis här. Vi fick en alladinask som vi tänkte gå loss på ikväll, det får räcka 😊

fdensammamamman.se/
Marie,

Ohh så gott det ser ut, mums, hade gärna huggit in på dem

sweeetwordsbymirre.com