Dagens tips

Måste tipsa om en podcast! Det är en intervjupod med Sarah Dawn Finer. Hon pratar med alla möjliga mer eller mindre (för mig) kända människor, så som Danny Saucedo & Peter Settman till Bianca Ingrosso & Mats Sundin eller Mia Törnblom, Patrick Ekwall & Christer Björkman.

Danny var premiäravsnittet och jag kommer ihåg att jag tyckte att det var så roligt att inte bara få höra samma frågor och svar som man redan läst någon annanstans. Sarah & Danny känner tydligen varandra privat så jag gissar att samtalet var mer avslappnat på grund av det också. Men Sarahs intervjuteknik har hållit i sig och samtalet med Petter visade på väldigt mycket som jag inte hade en aning om, men jag blev väldigt sugen på att lyssna på Petters musik :-)

Patrik Ekwalls
samtal var mycket tänkvärt då de pratade en hel del om döden eftersom han nyligen förlorat sin fru. Edward af Siléns samtal gjorde mig glad och samtalet med David Jassy gjorde mig förundrad.

Men det samtal som hittills påverkat mig allra mest är de två avsnitten med Josefine Frankner och hennes dotter Rebecca. Mor och dotter som vuxit upp i Knutby-sekten. Det är så otroligt intressant och overkligt att lyssna på dem, emellanåt berättar de om helt obegripligt situationer. Det gjorde mig ledsen, nyfiken och intresserad av att se/höra mer om det här med sekter, förmodligen för att det känns så läskigt på något vis. Jag förstår att det är lätt att dras in i ett sammanhang, att vara del av en tillhörighet och att man till slut inte ifrågasätter.

Men det gör mig också väldigt rädd.
Tänk om något av våra barn dras in i en sekt?

Det starkaste minnet jag har av min religionslärare Torsten på gymnasiet (förutom hans stickade slipovers) är när han pratade om just sekter. Att man tex är ett lätt offer när man flyttar till en ny stad, kanske för att börja plugga vid en annan skola osv. Kristi Brud plockade upp Josefine i en ungdomsverksamhet i kyrkan när hon var 14 år och kom till en ny stad. Hon började direkt knyta henne till sig på olika vis och påverkade henne att släppa sina drömmar, hoppa av skolan, följa med till Knutby & avskärma sig från sina föräldrar...

En sak som gör mig väldigt nyfiken är om de som är sektledare är medvetna om att de är manipulerande &
narcissistiska och om det är med berått mod de gör vad de gör mot andra, eller om de tror så stark på något att de till slut inte ser skillnad på verkligheten och något fiktivt som de själva skapat?
Har du någon åsikt om detta?

Dagens tips är Sarahs pod - kanske hittar du något ämne som gör dig lika nyfiken som jag blivit på det här med sekter!

Gillar

Kommentarer