Ostron, hummer & sufflé

I helgen som var hade vi 5 kockar på besök på Solsidan. Eller 4 kockar och en "mood manager" :-) men de jobbar alla i VIP-restaurangen backstage på Sweden rock den här veckan. Det blev en liten kickoff för dem att bli upphämtade av oss med båten. Det var bara en av dem som visste vad de skulle göra.

Vi åkte en runda med båten och vissa imponerades av motorerna (vad är det med karlar och motorer?? :-) ) I varje hamn vi lägger till är det alltid någon som ska kommentera dem, haha! Det har faktiskt aldrig varit en kvinna som kommenterat dem, därför sticker jag ut hakan här!

På Solsidan blev det bad, bastu, matlagning & mer båtåkning för vissa. En av killarna hade fått i uppdrag att övertyga mig och J om att det är gott med ostron. För vi har provat flera gånger men har aldrig fattat grejen. Jag tycker verkligen bara att det är som att få en kallsup!

En del av kockarna var grymt duktiga, inte bara på att laga mat, utan förklarade även en massa "bakom" maten. Vi pratade tex om det här med att äta 13 oliver och när man äter den 14:e så har man börjat uppskatta det. Och så var det faktiskt för mig, även om jag inte minns den exakta siffran. Det var min vän Cool som fick mig att börja äta oliver, i hennes familjs gamla stuga, under vår studenttid.

Tydligen är det så men flera saker som mörk choklad, kronärtskocka osv, vilket var nytt för mig. Eftersom det var hummer till en av rätterna lärde jag mig också att romen är grön och blir inte röd förrän den är tillagad. Det såg inte alls speciellt aptitligt ut med en rå hummer. Lärde mig också att hummerköttet pulserade när man saltade det, trots att hummern då varit död en liten stund.

Det är också otroligt häftigt med folk som verkligen kan sin grej. En av kockarna hade fått i uppdrag att göra en chokladdessert och han svängde ihop en chokladsufflé utan vare sig våg eller rätt formar. Nu blev just den rätten kanske ingen succé men det berodde kanske snarare på den sena timmen och antalet glas bubbel och öl som intagits, hehe! Inte av mig då, för jag dricker inte öl. Fast det är kanske också en av sakerna man kan lära sig om man dricker tillräckligt många? :-D

Koriander är ju en annan sån där vattendelare. Antingen gillar man det eller ej. Men där har jag fått för mig att man inte kan lära sig gilla det, har läst att det är något genetiskt om man tycker att det är gott eller smakar tvål.

Ändrade jag mig? Har jag börjat uppskatta ostron? Nja, det vi bjöds på i helgen var gott - men det berodde nog snarare på att själva ostronet gömdes under en massa godsaker. Det var också en sån där sak vi avhandlade, att det ofta är så att man kanske börjar äta tex ostron med en massa tillbehör. Sedan skalar man bort tillbehören och till slut uppskattar man själva ostronet.

Men jag kommer inte att beställa in det på restaurang framöver om vi säger så :-)

Likes