Bornholm, Christiansö & Gudhjem

Insåg att jag inte skrivit något alls om vår lilla båttrip till Bornholm i juli. Min lilla bloggpaus gjorde att det ramlade mellan stolarna. Så det blir lite av en bildbomb i inlägget - häng med!

Vi tog vår lilla båt rakt över från sommarhuset i Blekinge och siktade på Christiansö. Båten är egentligen ingen båt man bor på, utan åker dagsturer med, men det finns två smala kojer där barnen sover, ett litet pentry på akterbryggan samt en toalett. Sedan bygger vi en dubbelsäng av sofforna & bordet på båten med hjälp av en träskiva, luftmadrass och en massa filtar för fönstren i kapellet. Lite hajkontajkon :-) Två, tre dagar funkar men inte mer.

Jag hade inga som helst förväntningar på Christiansö, en pytteliten ö med 90 fastboende och en liten skola för alla barn på ön. Typ en restaurang, en liten mataffär, en glasskiosk och några ställen som sålde olika typer av konst. Vi gick runt hela ön på en timme och då tog vi det lugnt :-) Hela ön är ett gammalt fort med murar och kanoner. Ön användes visst som fängelse för svåra fångar under en period. Brottslingar & galningar skickades till detta fängelse, som låg i en utsatt vindpinad miljö, för att jobba i granitbrottet och för att helt enkelt hållas ur synhåll för andra.

Kolla in murarna!! Helt galet jämna!

Christiansö visade sig vara ett fantastiskt lite ställe! Eller som en båtgranne uttryckte sig, det kändes som midsommarafton varje kväll, men inte på grund av turisterna, utan danskarna själva :-)

Det var väldigt idylliskt med den lilla hamnen, en bro över till en mindre ö med bra badplats och en vacker natur. På kvällen när grillröken spred sig i hamnen råkade vi hamna på ett danskt gille på klipporna där man kunde köpa rökt sill. Det var en privat fest men de bjöd in oss att slå oss ner och dricka en öl. Det var ett helt gäng karlar som spelade olika instrument och sjöng och det var en grymt härlig stämning. Det kändes som om de kommit direkt från sina jobb i sina blåställ, vilket de kanske också hade :-)

Det var superhärligt men också anledningen till att vi inte kommer att åka tillbaka till Christiansö på några år! :-) Tänker att det inte kan bli lika bra nästa gång, haha!

Superhärligt var det inte heller när vi upptäckte ett hål i vår luftmadrass, vilket gjorde att (för1 utom att jag sov superkasst) vi var tvungna att dra igång luftmadrasspumpen mitt i natten i den illla hamnen... Otroligt pinsamt...

Nästa dag åkte vi vidare mot själva Bornholm och siktade på Gudhjem. På vägen dit stannade vi och käkade på båten och badade i havet. Detta var i juli när det var otroligt varmt och superfint väder. Väl framme var det faktiskt nästan för varmt för att göra något. Vi hade tänkt hyra cyklar och köra runt på ön lite, men orkade typ bara bada, strosa runt lite i byn, fixa en ny luftmadrass :-D, käka fiskbuffé och ta en drink på ett ställe med dragspel som kvällsunderhållning :-)

Malin (Fnulan) hade varit på Bornholm lite tidigare under året och hade tipsat om ett café som vi var tvungna att besöka. Så där underbart kitchigt med prickiga prylar ö v e r a l l t och det kändes lite som om man var i någon typ av Villa Villerkulla, haha!

Efter en natt med en bra luftmadrass men otroligt mycket fåglar som lät precis hela natten så drog vi vidare mot Sverige igen. Första stopp Kivik där det blev lunch innan vi tog ett glasstopp i Åhus. Ett bra avslut på en härlig minisemester!

Gillar