Five on friday - sällskapsspel

Prognosen visar skitväder hela helgen och förutom en massa på tv, seriemaraton och givetvis mello blir jag sugen på att spela sällskapsspel! Tyvärr är inte hela familjen lika förtjust i att spela spel, men några av oss gillar det iaf :-) Det finns många roliga spel och här kommer några av mina favoriter.

1. Ticket to ride
Ett spel som finns i flera varianter, där vissa är lite mer snabbspelade än "originalet". Vi har tex även New York och det kan vara mer lämpligt att börja med om man har barn med för att alla ska lära sig, eller om man inte vill sitta så länge. Det går iaf ut på att bilda tågsträckor mellan olika städer och på olika sätt få flest poäng. Det gäller att tänka strategiskt, för man kan också åka dit på minuspoäng.

2. Sequence
Sequence går ut på att vara först med att få två rader med fem spelbrickor i rad. Man kan spela två och två, men tydligen också en mot en, vilket jag faktiskt aldrig testat. Man får inte prata om spelet medan man spelar så det gäller att få sin medspelare att lägga spelbrickorna som man själv tänkt, vilket inte alltid är så lätt :-) Här gäller det att tänka smart men också ha en portion tur.

3. När då då

När då då är ett lagspel där det gäller att placera ut rätt händelser i tid i relation till andra händelser. Man behöver alltså inte veta exakt när Sverige vann ett visst guld eller när någon levde, utan på ett ungefär och om det var före eller efter de andra händelserna man redan har på sin tidslinje. Lärorikt och kul och ibland kan jag säga att det kan vara fel på 100 år när man sitter och diskuterar med sitt lag, haha!

4. 0 - 100
Ett fartfyllt kunskapsspel där svaret alltid är en siffra mellan 0 & 100. Om man inte vet exakt kan man gissa och närmast vinner. Också ett spel som passar många åldrar iom att man kan gissa.

5. Rackare

Ett spel som inte passar den yngre generationen då det kan vara en del "under bältet"-ord/meningar. En spelare läser upp en ofullständig mening och de andra ska fylla i med sitt bästa svars-kort. Den uppläsande spelaren ska sedan välja det roligaste svaret (utan att veta vem av de andra som "sagt" vad). Detta spelet är perfekt att plocka fram tex när man sitter kvar efter en middag.

Gillar du att spela sällskapsspel? Har du något favoritspel?
Jag tycker att vi spelar spel alldeles för sällan! Skulle gärna vilja ha en spelkväll någorlunda regelbundet!

Gillar