Five on friday - sällskapsspel

Prognosen visar skitväder hela helgen och förutom en massa på tv, seriemaraton och givetvis mello blir jag sugen på att spela sällskapsspel! Tyvärr är inte hela familjen lika förtjust i att spela spel, men några av oss gillar det iaf :-) Det finns många roliga spel och här kommer några av mina favoriter.

1. Ticket to ride
Ett spel som finns i flera varianter, där vissa är lite mer snabbspelade än "originalet". Vi har tex även New York och det kan vara mer lämpligt att börja med om man har barn med för att alla ska lära sig, eller om man inte vill sitta så länge. Det går iaf ut på att bilda tågsträckor mellan olika städer och på olika sätt få flest poäng. Det gäller att tänka strategiskt, för man kan också åka dit på minuspoäng.

2. Sequence
Sequence går ut på att vara först med att få två rader med fem spelbrickor i rad. Man kan spela två och två, men tydligen också en mot en, vilket jag faktiskt aldrig testat. Man får inte prata om spelet medan man spelar så det gäller att få sin medspelare att lägga spelbrickorna som man själv tänkt, vilket inte alltid är så lätt :-) Här gäller det att tänka smart men också ha en portion tur.

3. När då då

När då då är ett lagspel där det gäller att placera ut rätt händelser i tid i relation till andra händelser. Man behöver alltså inte veta exakt när Sverige vann ett visst guld eller när någon levde, utan på ett ungefär och om det var före eller efter de andra händelserna man redan har på sin tidslinje. Lärorikt och kul och ibland kan jag säga att det kan vara fel på 100 år när man sitter och diskuterar med sitt lag, haha!

4. 0 - 100
Ett fartfyllt kunskapsspel där svaret alltid är en siffra mellan 0 & 100. Om man inte vet exakt kan man gissa och närmast vinner. Också ett spel som passar många åldrar iom att man kan gissa.

5. Rackare

Ett spel som inte passar den yngre generationen då det kan vara en del "under bältet"-ord/meningar. En spelare läser upp en ofullständig mening och de andra ska fylla i med sitt bästa svars-kort. Den uppläsande spelaren ska sedan välja det roligaste svaret (utan att veta vem av de andra som "sagt" vad). Detta spelet är perfekt att plocka fram tex när man sitter kvar efter en middag.

Gillar du att spela sällskapsspel? Har du något favoritspel?
Jag tycker att vi spelar spel alldeles för sällan! Skulle gärna vilja ha en spelkväll någorlunda regelbundet!

Gillar

Kommentarer

Madelena
Madelena,

Jag älskar att spela spel, men inte många andra i min närhet. Rackare har väl en engelsk variant också? Spelade det för ett par veckor sen. Föredrar det på svenska då jag är så dålig på engelska.

nouw.com/madelena
Popprinsessan
Popprinsessan,
Ingen aning faktiskt, det kan vara svårt nog på svenska tycker jag! 😊
nouw.com/popprinsessan
Fnulan,

Två av mina favoritspel minsann, Ticket to ride och Sequence. Vi har så sjukt mycket spel men spelar alldeles för sällan tyvärr

www.fnulan.se
Popprinsessan
Popprinsessan,
Varför blir det så? Att man tycker att det är kul men att det liksom inte blir av?! Eg ska man bara ta fram ett spel när man har middag.
nouw.com/popprinsessan
Mirre,

Ohh det är så roligt att spela spel, men måste erkänna att jag kände inte igen någon av dessa

sweetwordsbymirre.com
Popprinsessan
Popprinsessan,
Det blir alldeles för sällan, men jag tror att jag ska tvinga familjen lite oftare 😊
nouw.com/popprinsessan
Elina,

Tricket to ride och när då är ju så roliga. Rackare beror lite på vem man spelar med tycker jag 😊

detkaosvikallarvardag.com
Popprinsessan
Popprinsessan,
Ja, Rackare kan man inte spela med vem som helst...
nouw.com/popprinsessan
Emschen ,

Affe älskar att spela sällskapsspel, det gör egentligen jag med men jag orkar inte nu. 😟

Vi köpte Ticket to ride och det var kul men det senaste spelet vi köpte gillade barnen mer. Vi köpte Labyrint i Harry Potter edition. Oj vad de skrattade åt pappan för att han inte kunde alla personer.

Tack för tipsen, vi behöver nya spel.

emschen.se
Popprinsessan
Popprinsessan,
Vi har Labyrint i Spiderman edition. Kul, men sonen på 10 år slår mig varje gång!
nouw.com/popprinsessan
fibrolivet
fibrolivet,

Det där var ett inlägg som passade mig, behöver verkligen tips på nya sällskapsspel och vi har inte något av de du tipsade om här. Mannen gillar inte sällskapsspel men ungdomarna gör det - nu är ju bara en av dem hemma men det får gå bra med bara vi två. De har ett Harry Potter spel som är väldigt strategiskt - kul men inte så att jag reder ut det så väl.

nouw.com/fibrolivet
Popprinsessan
Popprinsessan,
Det låter väl som en bra idé att köpa ett nytt spel till dig och sonen! Så får maken haka på om han vill 😊
nouw.com/popprinsessan
Stegsamlaren
Stegsamlaren,

Roligt med sällskapsspel..vi kör dock mest Zatsy. monopol och biljard

nouw.com/stegsamlaren
Michelle
,

Det e ju så myssigt o spela spel synd att de övriga inte ville va med men det skapar sånt fint sammanghang 😊

Sekunder har jag hört talas om och skulle vilja testa. När då då spelade vi igår. Det tycker vi är ett jätteroligt spel. Ibland blir man riktigt förvånad när saker faktiskt hände. Man kan vara flera hundra år fel.

o-100 låter också kul och Rackare låter lite som politisk okorrent. vilket också är ett roligt spel.

Älskar sällskapsspel, så det blir det oftast när vi ses.

Kram Kajsa


www.bland-kastruller-och-vinglas.se
Popprinsessan
Popprinsessan,
Exakt så är det, man kan vara 100 år fel 😃 Men jag gillar det för man är inte så utsatt för att man inte kan exakt när en viss kung dog eller liknande. 0-100 är enkelt att ta fram om man är blandade åldrar och man kan spela två och två om man är många. Litet smidigt och enkelt att packa ner till en picknick tex. Rackare är definitivt politiskt inkorrekt och inget man vill spela med vet som helst, ha ha! Men kul!
nouw.com/popprinsessan
Hilma
Hilma,

Gud det var verkligen längesen jag spelade sällskapsspel! Det är faktiskt mysigt 😃

nouw.com/hilma
Popprinsessan
Popprinsessan,
Tyvärr blir det inte så ofta här heller, men skulle så gärna vilja! Det är ju så kul!
nouw.com/popprinsessan