Granola, pepparkakskrydda &blåbär

Har helt glömt bort att berätta att jag för ett par veckor sedan blev så sugen på granola! Precis när jag skulle tjoffa i kryddorna kom jag på att jag hade en påse med pepparkakskrydda. Tänkte, why not :-) trots att det är maj! Dofterna som spreds i huset gjorde hela familjen sugna på frukost, ha ha!

Det blev otroligt gott! När man gör granola behöver man inte tänka så mycket på att följa ett recept exakt tycker jag, utan man kan ta det man har hemma och det man tycker om. Så här gjorde jag:

Granola

1 plåt

3 dl havregryn
2 dl havrekärnor
1 dl sötmandlar (hackade)
1 dl hasselnötter (alt färdigrostade) (hackade)
1 dl valnötter
(hackade)
1 dl solroskärnor
0,5 dl linfrön
0,5 dl kokosolja
2 msk pepparkakskrydda
1 tsk kanel
0,5 tsk salt
1 dl vatten
3 msk honung
1 dl kokoksflingor/flagor

Man kan blanda i vilka nötter eller fröer man vill


Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda ihop de torra ingredienserna (ej kokos och inte heller om du redan har rostade hasselnötter) i en bunke.
Värm upp vatten och tillsätt kokosolja och honung.

Blanda vätskan med de torra ingredienserna, blanda ordentligt. Krama lite med fingrarna om du vill ha lite större granolabitar.

Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ca 20 minuter. Rör om fler gånger så granolan inte bränns.
Rosta under tiden kokos i en torr stekpanna.

Sänk temperaturen till ca 75 grader och grädda ytterligare ca 20 minuter. Håll koll och rör om under tiden.
Blanda i kokos och hasselnötterna (om de redan var rostade).

Låt gärna stå på eftervärmen om det behövs så att all granola blivit härligt rostad och gyllenbrun.

Jag gillar granolan bäst med rysk yoghurt och någon slags bär. Har faktiskt ätit upp de allra sista blåbären nu som jag plockade förra sommaren (när jag var lite besatt av att plocka blåbär :-) ). Längtar tills jag kan börja plocka igen! :-D

Gillar

Kommentarer