Hemfärd, söndagsfrulle & frallor

Bestämde oss igår för att lämna fjällen och åka hem. Tänkte att det skulle bli lite mindre trafik på lördagen istället för söndagen när många har stugbyte. Dock var vi nog inte ensamma om att ha tänkt så, för det var trots allt mycket trafik de första milen.

Även under hemfärden hade vi laddat med fika och pannkakor i bilen för att slippa stanna någonstans. Lyxig lördagsmiddag - kalla pannkakor till mello på iPad, ha ha! Men det var väldigt skönt att komma hem och ha hela söndagen på hemmaplan.

Hade laddat tvättmaskinen så första maskinen var klar tidigt på morgonen. Perfekt läge att jobba ihop en deg och bjuda familjen på nybakade bullar till söndagsfrukost! Har en kollega som bakar bullar i princip varje helg till sin familj och emellanåt tar han med sig varma bullar till jobbet också. DET är lyx! Inspirerad av honom bakade jag frallor och familjen blev mycket nöjd!

Receptet är från Lindas bakskola och bullarna ska bara jäsa en gång. Receptet är på 9 st men första gången jag gjorde dem gjorde jag 10 st och då blev de lika stora som frallor man köper i affären. Idag gjorde jag 12 st istället, lite mindre och då kan man ju hellre ta två :-)

Frallor

25g jäst
4 dl vatten
1 tsk salt
2 msk rapsolja
8 dl vetemjöl

1 dl vetemjöl att ha på degen

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en kladdig deg, för hand eller i maskin.

Häll ca 1 dl vetemjöl över degen och rulla i mjölet. Dela degen i 8-12 bitar, rulla till bollar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.

Strö lite mjöl över frallorna och låt dem jäsa i va 40 min. Sätt ugnen på 250 grader. Alternativt låt jäsa, pensla med vatten och strö över vallmofrön.

Grädda mitt i ugnen 12-14 min. Låt svalna på galler. Öppna inte luckan under gräddningen.


Så vill du imponera på familjen så rekommenderar jag att du provar att baka dessa bullarna! Goda till soppa också om man inte är så morgonpigg :-)

Gillar

Kommentarer