Hjärtan, stötar & blod

Idag har jag varit på en hjärt- & lungräddningskurs med fokus på hjärtstartare. Och wow vad nyttigt det var!

Det var hundra år sedan jag var på något liknande sist och det var mycket välbehövligt med en uppdatering.Visste ni att nästan 10 000 personer drabbas varje år i Sverige av hjärtstopp utanför sjukhus? Visste ni att endast ca 500 överlever? Genom hjärt- & lungräddning fortsätter blodet att pumpa runt i kroppen så att de vitala organen syresätts. När man har hjärtflimmer, så att blodet inte pumpas ut i kroppen behövs en elstöt för att få hjärtat att hitta sin normala rytm igen. Om hjärtat stannat helt funkar det inte med en elstöt, utan man måste då med hjälp av kompressioner få igång hjärtat att pumpa själv igen.

Alla får använda en hjärtstartare om det finns tillgängligt! Man behöver ingen utbildning för det, man kan inte göra något mer skada med en hjärtstartare. Den talar om ifall man kan ge en stöt eller ej, så man kan inte ge någon en stöd i "onödan". Det värsta man kan göra är att inte göra något alls.

Kursen har fått mig att fundera ganska mycket på det här idag och jag är väldigt tacksam att jag fick möjlighet att gå den. Hoppas bara att jag aldrig behöver använda mig av mina nya kunskaper.

Gillar

Kommentarer

Therese,
Detta är något jag tänkt på, HLR är ju färskvara å nu är det säker 10 år sedan jag sist uppdaterade mig, har gjort det via skola, jobb etc, men nu är det hög tid! Vi har sådana startare på flera ställen här på samhället å det vore ju bra att våga och kunna nyttja dem då nöden så kräver... Ha en fin kväll!
www.blogger.com/profile/107096415516469723
Helen Stenström,
Ja det är riktigt nyttigt att gå den då och då. Och nu när det finns hjärtstartare på ganska många ställen så kan man ju faktiskt göra stor skillnad.
Ha en fin dag
www.blogger.com/profile/073445871379415046