Istället för semla

Lördag. Kanske tid för en liten fika?
För mig har det inte blivit någon semla alls igår, inte ännu iaf. Har inte varit sugen helt enkelt. Däremot gjorde jag en semmelkladdkaka förra helgen när vi hade lite kalas för barnen. Och den smakade jag, trots att jag annars håller nere på socker och vitt mjöl för tillfället.

Receptet jag alltid har använt kommer från Fridas bakblogg. Orginalreceptet görs i en långsmal brödform, men denna gången dubblade jag receptet och gjorde kakan i en vanlig springform.

Jag föredrar när kakan är så där smarrigt lagom kladdig. Denna, som var en dubbel sats, blev kanske aningen för "torr" i kanten enligt min smak. Fast den gick åt, till och med barnen, som inte gillar mandelmassa, tyckte att den var jättegod!

Vår kaka är slut och det blir ingen ny semmelkladdkaka idag. Vi har dock inte bestämt ännu vad det ska bli för något yummie till mellomyset :-)

Semmelkladdkaka

100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk mortlad kardemumma
50 g riven mandelmassa
1 nypa salt

Garnering:
2 dl vispgrädde
rostade mandelflarn

Börja med att sätta ugnen på 175°c och klä en brödform med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
Smält smöret och låt svalna en aning.


Rör ihop ägg och strösocker i en skål, tillsätt sedan vetemjöl, vaniljsocker, kardemumma, mandelmassa, salt och det smälta smöret. Arbeta ihop en slät smet och häll den sedan i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca. 16-17 minuter. Tag ut och låt stelna helt i frysen eller kylskåpet.

Gillar

Kommentarer

Sandra
Sandra,
Jag älskar semmelkladdkaka, supergott! Och jag gillar inte heller mandelmassa men här funkar det kanon! 😃😃
Kamilla
Kamilla,
Jag som är en semla tant borde verkligen testa ditt recept för denna skulle verkligen gå hem hos mig.
kamillaskamera.com/
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229