Julklappsleken

Julklappsleken kan man leka på många olika sätt.

Ett roligt sätt, som passar vid olika tidpunkter är denna varianten:
Alla köper ex 2 klappar var för ex 20 kr st. Sedan lägger man alla paketen i en säck, eller på golvet eller på bordet etc. Man tar 2 tärningar och någon börjar slå. Varje gång man får en 6:a får man ta ett paket (igår körde vi så att om man slog 2 6:or fick man ta 2 paket). Sedan går turen vidare till nästa man/kvinna. Så håller man på tills alla paketen är "tagna". Då kan det ju vara så att Kalle har 3 paket, Nisse 0 och Pelle 1. Men det är nu det roliga börjar :-) Man sätter en klocka på ett antal minuter, beroende på hur många man är så får man anpassa tiden, men typ 15 min eller så. Sedan slår man med tärningarna igen och varje gång man slår en 6:a får man ta en paket av någon annan! Det är alltid lika roligt att se vilken/vilka paket som är mest eftertraktade (bara på grund av utseendet). Helt plötsligt ringer klockan och då får man de paket man sitter med. Är kanske inte så lämpligt att leka med små barn, eftersom någon faktiskt kan bli utan paket när det slutar..

En annan variant som vi brukar köra på julafton (eftersom vi slutat köpa julklappar till alla vuxna) är att alla köper en julklapp var för ex 200:-. Sedan går det ungefär till som ovan, man lägger ut klapparna, varje gång man slår en 6:a får man ta en paket. Men när man tagit en paket så får man inte vara med längre, tills alla paket är tagna. Då sitter alltså alla med vars en paket när man sätter klockan. Sedan kör man igen med tärningarna, men denna gången är det så att om man slår en 6:a så byter man sin paket med annan valfri (och den utvalda ägaren av just den paketen har inget att säga till om). Man kan välja att låta bli att slå med tärningarna om man är nöjd med sin paket, men det innebär ju inte att någon annan slår och byter till sig paketen som man satt och var nöjd med. Men då är det bara att slå igen när det är ens tur, om man nu vill det. När klockan ringer kan man sitta med sin egen paket, och då brukar vi fråga om någon sitter med sin egen paket och inte vill ha sin egen paket. Då har man möjlighet att byta med någon annan som vill byta, men det har aldrig hänt hos oss.

Andra varianter av denna leken är att man tar med något man har hemma som man inte vill ha längre. Det är galet kul att se hur folk slåss om saker som ingen egentligen vill ha :-) Och/eller så kan man öppna paketen i halvtid, dvs när alla paketen är tagna och innan man sätter klockan. Det finns säkert många andra varianter också.

Jag rekommenderar leken, det är riktigt kul! Fast 2008 hade jag inte riktigt turen med mig. "Vann" en kökskniv och en personvåg... Vet inte om turen vände inatt när jag vann en älg??

Gillar

Kommentarer

Potatishäxan,
Det återstå att se om någon blev smittad 😉.
Ni verkar också haft en kanonkväll. Lätt avis på era barn som sov, vi hade 8 barn från 1-7 år på festen och de var vakna till kl 03... Ja, inte lilla Sara som är 1 år, hon somnade tidigt, Viktor somnade kl 10 men vaknade igen halv två. Vi sjöng kanske lite för högt 😃. Sen var han vaken till 03 med alla de andra tills de och jag somnade i en säng framför en barnfilm.

Kul med singstarkompisen! KRAM!
www.blogger.com/profile/018631233984026212
MADELEINE,
Sjukt roligt att göra julklappsleken!! Vi brukar köra den i alla möjliga olika tillfällen, senast var i påskas 😉 Så fort man är i stora sällskap!!
www.blogger.com/profile/009786747947685389