Knäckig rabarberpaj

Förra veckan tipsade mamma om en god rabarberpaj som hon gjort. Jag fick receptet och provade i helgen, och jag kan bara hålla med, den var riktigt yummie! Det är faktiskt nästan exakt samma recept som jag har när jag gör äppelkaka faktiskt!

L gjorde en smulpaj också (den bakre pajen på bilden), men där blev rabarbern lite för syrlig så där hade behövts lite mer sötning.

Knäckig rabarberpaj

500 g rabarber
2 dl havregryn
2 dl socker
1 3/4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 krm vaniljsocker
1 krm salt
125 g smör
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl ljus sirap
- smör till formen

Sätt ugnen på 150°C.
Ansa och skär rabarbern i små bitar. Lägg dem i en smord ugnssäker form.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Smält smöret i en kastrull tillsammans med grädde och sirap.
Blanda ner de torra ingredienserna i grytan.
Bred ut smeten över rabarbern.
Grädda pajen mitt i ugnen 40–50 minuter, tills pajen fått fin färg.

Servera gärna ljummen med vaniljglass eller vispad grädde.

Trots att jag egentligen inte är jättemycket för fruktpajer eller sylt eller sånt så är jag faktiskt nästan redan lite sugen på att göra en knäckig rabarberpaj igen, ha ha!

Gillar du efterrättspaj? Vilken är isf din favorit?

Gillar