Köttfärsbröd & mat med minnen

Vet inte varför, men plötsligt härom dagen började jag tänka på köttfärsbröden som min kompis A gjorde när vi gick på gymnasiet. Hon gjorde både en variant med tonfisk och keso samt den här med köttfärs. Som en pirog som man lätt kunde hålla i handen och äta när man kom hem på natten efter att ha varit ute och dansat, eller som mellis innan vi åkte :-)

Jag hittade receptet, som dock inte var helt utförligt beskrivet :-) så jag justerade, hittade på lite och gjorde ett försök igår att få till något liknande. De fick godkänt av barnen och det är ju nästan huvudsaken :-D

Köttfärsfyllningen kan man ju göra precis hur man vill. Jag gör bara på köttfärs, ketchup, kryddor, kinesisk soja och köttbuljong för att det ska passa alla i familjen. Annars är det ju gott med lök och/eller svamp i också. Man har säkert ett eget favoritrecept och då är det bara att köra på det! Se bara till att den inte blir för lös, man vill inte ha en massa vätska i brödet som då lätt kan läcka ut.

Köttfärsbröd


50 g jäst

100 g smör

3 dl mjölk

1 tsk salt

3 ägg

ca 10-12 dl vetemjöl

ägg till pensling
ev sesamfrön

köttfärsröra

Köttfärsröra

Jag gjorde så här: Stek färsen. Krydda med grillkrydda, lökpulver, vitlökspulver, ketchup, kinesisk soja och smula i köttbuljong. Låt puttra ett tag och smaka av. Låt sedan svalna.

Deg


Smula ner jästen i en bunke.
Smält smöret och blanda med mjölken till ca 37 grader. Häll vätskan över jästen och blanda tills jästen löst sig. Vispa lätt upp äggen och blanda ner tillsammans med salt och mjöl. Arbeta degen blank och smidig. Låt jäsa 40 min.

Ta upp degen och knåda den lite till. Dela i antalet bitar du önskar (jag gjorde 16 bitar). Rulla till bollar och kavla ut en oval av varje bulle. Lägg fyllningen som en sträng i mitten. Vik över kortsidorna och knip sedan ihop långsidorna så att brödet blir "stängt" och ingen fyllning tränger ut. Lägg "pirogerna" med skarven nedåt på en bakplåtspappersklädd plåt (ca 8 på varje plåt). Låt jäsa ca 20 min under bakduk.

Pensla med uppvispat ägg, strö över ex sesamfrön och grädda ca 15 min i 250 grader.

Ett perfekt litet mellis att ha i frysen som barnen själva kan ta fram och värma. De funkar att äta både varma & kalla, antingen bara med händerna, eller på en tallrik med lite sallad till.

Jag vet inte vad det var som fick mig att tänka på just de här köttfärsbröden härom dagen, men jag är tacksam över att jag gjorde det! Det kändes lite nostalgiskt att äta dem, haha!

Har du någon sån där maträtt eller mat som du har ett speciellt minne till? Något som du förknippar med en viss tid eller en viss person?

Helstekt kyckling får mig att tänka på min gammelmormor och hon fick till en speciell smak på sin sås. Jag kan liksom ana smaken genom att tänka på den, även om det var många år sedan jag åt den. Väldigt många! När det kommer till pannkakor är det min farmor - eftersom hon är den enda jag vet som bara stekte pannkakorna på ena sidan!! En korvgryta med morötter förknippar jag med min vän Cool & jag minns exakt när hon lärde mig sitt recept & jag samtidigt fick lite andra lärdomar för livet :-D Min vän M gör supergod köttfärslimpa och jag får inte alls till samma smaker när jag försöker och jag saknar verkligen mammas ris- & kasslergratäng med champinjonstuvning!

  • Recept

Gillar

Kommentarer

Amandamalmflod
Amandamalmflod,

men mums det här har jag aldrig hört tala som 😊 gud så gott det här måste jag verkligen testa

nouw.com/amandamalmflod
Fnulan,

Haha men gud vad konstigt.... vet du vad vi ska äta ikväll?? Köttfärs i bröd... Men här fuskas det lite. Vi tar en sånt där "franskbröd" skär av toppen, gröper ur innehållet, i med färsen, på med ost och sen in i ugnen. MUMS.

www.fnulan.se
Kamilla,

Så goda de såg ut att vara. Jag hade aldrig hört talas om köttfärsbröd förrän nu. Detta måste helt klart provas.

kamillaskamera.com/
Marlene,

Men hur gott såg inte det där ut då! För mej är kroppkakor något alldeles särskilt, å de ska vara efter morfars recept 😊

fdensammamamman.se/
Michelle
,

Vilket härligt recept du bjuder pp 😊 jag har aldrig gjort det men man kanske skulle pröva ?

Hilma
Hilma,

Hoppas du får en superfin helg ❤️

nouw.com/hilma
Chaly,

Åh jag minns också pannkakor som min bästa kompis mamma gjorde! Fotfarande i vuxen ålder lagar hon dom till mig, det som skiljde dessa från min mammas pannkakor är att min kompis mamma stekte de i matolja och det tyckte min mamma var så onyttigt. Haha 😊


www.chaly.se/
Dreamandcreativity
Dreamandcreativity ,

Oj, inte hört talas om (annat än piroger möjligen). Tackar för tipset !

nouw.com/dreamandcreativity
Malin Lundskog,

Typ sådana gjorde in mamma till oss när i skulle på utflykt. Så himla gott!

www.malinlundskog.se
Annika Andebark,

Åh, så gott det verkar! Perfekt för picknick

www.andebark.se