Lussebullar i långpanna
Jag är ingen bullbagare. Jag älskar enkla kladdkakor och liknande, men bullar har aldrig varit min grej. Tycker att det är svårt att veta hur kletig degen ska vara vid jäsning och har en tendens att få lite för torra bullar.
Läste ett recept hos Matplatsen och blev nyfiken på att testa göra lussebullar i långpanna. Och de blev toppenbra! Fluffiga och goda!
Hade ingen degskrapa så skar inte så jämna bullar så de på bilden kunde varit snyggare, men det får jag väl fixa till nästa gång, för detta receptet kommer jag lätt att baka efter igen!

Matplatsens lussebullar i långpanna
2 paket saffran
2 dl socker
2 msk mörk rom eller vatten
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk (3 %)
1/2 tsk salt
800 g vetemjöl (ca 13 1/2 dl, men väg helst! och använd gärna bagerimjöl)
mjöl till utbakning
Stöt saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret. Lägg saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.
Skär smöret i tärningar och låt det bli rumstempererat. Smula jästen och blanda med rumstempererad mjölk, smör och saffran samt vätskan i en köksmaskin med degkrok.
Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda lätt och kavla ut till storleken av en långpanna. Lägg degen i plåten med bakpapper under. Skär rutor av degen med hjälp av en degspade. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200°C. Grädda mitt i ugnen ca 20 min (lägg över folie om de börjar få för mycket färg). Låt svalna under bakduk och skär dem sen i fårorna till rutor. Pensla med smält smör och doppa i socker. Ät och njut!
Gillar
Kommentarer






