Nyårsmeny med hummersoppa, ankbröst & cheesecake

Åt du något gott på nyårsafton?

När våra vänner kom för att fira nyår började vi med en gratinerad svamptoast och öl/vin till oss vuxna. Barnen hade också varma mackor med varierande pålägg :-) En med bara ost, en med bara skinka, en med skinka och lite ost och en med ost, tomat och lök, ha ha!

Då kvällen var lång stressade vi inte med maten utan tog god tid på oss både att äta och mellan rätterna.
Förrätten delade J och jag på att ansvara för. Han fixade hummersoppa till oss vuxna och jag gjorde en majssoppa till barnen, samt västerbottensticks som tillbehör, oavsett soppa. Barnen valde själva att de ville ha majssoppa istället för hummersoppa, därav blev det två olika rätter. Passade också bra då vi hade en vegetarian som gäst.

J gjorde soppan från grunden och flamberade (blygsamt) hummerskalen och gjorde fond innan vi andra ens stigit upp på morgonen. Det passade superbra för min del att avsluta året med just hummersoppa, då ett av mina mål för 2020 var att äta mer skaldjur :-)

Västerbottenpinnarna var inte någon snygg skapelse, men det var gott med lite crunch till soppan. De var var enkla att göra och nu när jag har lite koll på läget kommer jag att testa fler gånger. Det var bara smördeg penslad med lite smör, riven västerbottenost på, äggula att pensla över, sesamfrön att strössla över & så in i ugnen :-)

Huvudrätten stod vännerna för och det var ankbröst, potatiskaka med vitlöksströssel, björnbärssås och fräst pakchoi och sparrisbroccoli. Mums! Ankbröstet kördes först i sous vide och stektes sedan bara på och var mört och gott. Spännande med björnbärssås, det var det ingen av oss som testat förut. Det är ju ganska vanligt med apelsinsås till just anka, men detta var lite roligare att testa.

Efterrätten var mitt ansvar och jag gjorde en kopia av desserten vi blev bjudna på förra nyårsafton då vi var i fjällen. En frozen strawberry cheesecake med vit choklad. Trots att den blev uppskattad, och trots att vi försökte sprida ut rätterna, var vi ganska mätta och det blev en hel del över. Men det gjorde inte alls ont att ta fram resterna på nyårsdagen :-)

Sedan nyårsaftonsmenyn har vi hunnit beta av kebab och rester av ankbröstet. Idag är jag sugen på typ husmanskost. Vet bara inte vad ännu... Vad ska ni äta till middag idag?

Gillar

Kommentarer

AnnaSkarblom
AnnaSkarblom,

Wow, vilken nyårsmeny! Björnbärsås har jag faktiskt fått serverat vid något tillfälle. Kan inte komma ihåg nu om det var på en bröllopsmiddag eller om det kanske var hos goda vänner som är väldigt intresserade av matlagning. Oavsett tyckte jag att det var himla gott 😍

nouw.com/annaskarblom
Popprinsessan
Popprinsessan,

Det var gott & kul med något annorlunda. Det föll inte alla i smaken dock.


nouw.com/popprinsessan
Amandamalmflod
Amandamalmflod,

Men mums vilken nyårs meny du har gjort ser så smarrigt ut allt i hopp 😊

nouw.com/amandamalmflod
StenhagenBettan
StenhagenBettan,

Maten låter verkligen god. Vackert dukat bord. Idag blir det renskav med potatismos

nouw.com/stenhagenbettan
Popprinsessan
Popprinsessan,

Tack, det var gott! Renskav brukar jag inte äta, kanske jag skulle testa 😊

nouw.com/popprinsessan

Blev riktigt nyfiken på västerbottensticksen. De måste jag testa. Ja, hel menyn lät ju god!

Själv startade vi med pilgrimsmussla med kantarell och Västerbottenost. Sedan blev det ryggbiff, hasselbacksrödbetan med fetaost och valnötter och ett Västerbottenostsmör och så avslutade vi med en snabb cheesecake med färska bär och frukter.

Idag är jag sugen på biff Rydberg...det hade varit gott!

Kram Kajsa


www.bland-kastruller-och-vinglas.se
Popprinsessan
Popprinsessan,

Men mums, er meny lät också mycket god!
Ikväll blev det hel ugnsstekt kyckling med potatis, morötter och gräddsås - slurp 😊
Kram


nouw.com/popprinsessan
Evaeliasson
Evaeliasson,

Så god maten såg ut och ett vackert bord 😊

nouw.com/evaeliasson
Popprinsessan
Popprinsessan,

Tack! Försökte fixa till lite nyårskänsla med enkla medel 😊

nouw.com/popprinsessan
Elina,

Vilken god mat! Vad spännande med majssoppa, det måste jag testa 🙂

Idag åt vi karrekotlett som gått i ugnen i 6 timmar med hasselbackspotatis och brunsås, en riktig höjdare 😍

detkaosvikallarvardag.com