Nybakat

Då kickar vi igång den här torsdagen som känns som en fredag! Jag gillar fredagar, så det är helt ok för mig :-) Körde till och med Fredagslåten för barnen i morse, vår lilla fredagstradition, he he!

Igår provbakade jag en kavring utan vetemjöl och den var riktigt god. Har inte ätit bröd på några månader så det var liksom extra gott med en macka :-) Den ser ju fin ut, men tyvärr missade jag lite på tiden så den var dödbakad i mitten, dvs inte färdig. De yttersta skivorna från båda hållen blev toppen, mitten not so much. Men god, så jag får väl röra ihop en ny omgång.

Passade också på att slänga ihop två plåtar med majsknäcke. Hela familjen gillar det och maken brukar smyga till knäckeburken och äta dem som snacks :-) Här kommer receptet som jag brukar använda. Jag brukar alltid passa på att göra två plåtar samtidigt och byta plats på plåtarna efter halva tiden i ugnen.

Majsknäcke

0,75 dl hela linfrön
0,75 dl oskalade sesamfrön
0,75 dl solrosfrön (orostade och osaltade)
2 dl majsmjöl
1 tsk salt, knappt
0,4 dl raps- eller solrosolja
2½ dl vatten
1 tsk flingsalt

Sätt ugnen på 150 grader.
Koka upp vattnet och låt svalna något.
Blanda allt det torra och rör sedan ner olja och varmt vatten.
Häll ut smeten på bakplåtspappersklädd plåt och bred ut den (enklast är att lägga ett bakplåtspapper på smeten och dra ut med händerna så att det blir jämnt). Strö över flingsalt.

Grädda i en timme. Kolla mot slutet så att det inte bränns. Släpp gärna ut lite fukt genom att öppna ugnsluckan ett par gånger under gräddningen. Jag brukar ta ut plåten någon gång efter ungefär halva tiden och skära lagom stora bitar, då blir det jämnare än om man bryter när knäcket är färdigbakat. Jag brukar också låta knäcket stå kvar på eftervärmen så att det blir riktigt knaprigt innan jag tar ut det.

  • Recept

Gillar

Kommentarer

Emma Engström,
Nej men oj vad gott med kavring, så duktig du är!! Var SÅ längesen jag bakade själv nu eftersom jag inte alls är duktig på det haha :'D <3
nouw.com/emmaengstrom
Hilma
Hilma,
Åh spännande! Aldrig bakat det förut men skulle gärna testa ❤️ Hoppas ni får en härlig första maj! Kram
nouw.com/hilma
Diana Saelöen,
Det där brödet såg verkligen gott ut....hade gärna sett recept på det också. Min man tåler inte bröd med mjöl då rusar hans socker i höjden. så nu bakar vi bröd med ägg och keso och frön. Jag brukar också göra knäckebröd men det har en massa rågmjöl i sig så nu sparade jag ditt recept och ska prova det någon gång. Tack så mycket.
nouw.com/fibrolivet
Marie,
Oj vad gott med nybakat bröd =D, mums ser dessutom nyttigare ut och fröknäckeär ju nyttigare
sweetwordsbymirre.com
Michelle ,
Så gott med nybakat 😊 blev oxå sugen på att baka nått nu 😊
michellefrandell.blogg.se
Amandizan
Amandizan,
Vad kul att du har bakat bröd det blev säkert jättegott men jag är en sån person som inte gillar frön på mackor😂
nouw.com/amandizan