Pearl Harbor

När vi nu ändå är på Hawaii går det ju inte att skippa ett besök vid Pearl Harbor. Jag måste erkänna att jag inte var supersugen på det, men det kändes som om något "man bör göra". Och jag är glad att jag gjorde det.
Vi körde en basic variant utan vare sig guidad tur eller med hörlurar eftersom barnen ändå inte skulle förstår något av det engelska. Vi valde att besöka ubåten USS Bowfin och slagskeppet USS Missouri som var platsen där Andra världskriget avslutades.
Ubåtar är ju väldigt speciella - trånga utrymmen och mängder av rattar och mätare precis överallt. Det som var utmärkande var att allt var väldigt fint - mätare och rör och annat var väldigt blanka och välvårdade.
Inte för att man hade så mycket mer yta för sig själv på slagskeppet. Som J sa, man kan ju lätt förstå varför sjömännen festade loss ordentligt när de kom i land.. Själv hade jag nog snarast gått vilse på det där stora skeppet.. Det var gångar och trappor överallt.

Det vita på bilden ovanför är USS Arizona Memorial. USS Arizona var ett slagskepp som sänktes den 7 dec 1941 när Japan anföll Pearl Harbor. 1177 amerikaner ombord på skeppet dog och vraket ligger fortfarande kvar på botten. Minnesplatsen är byggd ovanpå. 
Det var ganska häftigt att se en riktig ubåt på väg in i hamn, eller vad det nu kan heta för en utbåt. In i docka? Sjömännen stod på själva ubåten och tittade medan den sakta gled in. Jag kunde inte låta bli att undra vart den hade varit...

Gillar

Kommentarer