Saltgruvan i Wieliczka

Nu har jag varit hemma från Polen & Krakow några dagar. Hemresan gick lite smidigare än ditresan, som jag nu inser att jag glömt berätta om! Det började med att taxin, som skulle ta mig till tåget, inte kom... Jag missade tåget och det slutade med att min kollega kom och skjutsade mig. Puh! Hann med nästa tåg och vännerna väntade på Kastrup :-) 
Där skulle vi käka lite innan vi lyfte. Beställde en pasta som var riktigt vidrig.. Sedan var flyget försenat.. Men till slut kom vi fram till Krakow och vårt fina hotell!

På torsdagen besökte vi Saltgruvan i Wieliczka. Gruvan har över 1 miljon besökare varje år och finns med på UNESCOs världsarvslista.
Gruvan består av oändligt många gångar, kamrar, salar & saltsjöar och är upp till 327 meter djup och har 9 olika nivåer. Jag tror att vi var nere på tredje nivån, på lite mer än 140 m ner. När man äntrar gruvan börjar man med att gå ner nästan 400 trappsteg rakt ner. Trapporna går runt, runt och yrseln hälsade på :-)
Allt i gruvan var gjort av salt. Golvet som såg ut som kakelplattor eller marmor var salt. Statyer och "tavlor" var av salt. Ljuskronorna var av salt. Det var salt på väggar och i tak. Och man fick gärna slicka lite och smaka :-) Inte på statyerna dock, ha ha!
I denna salen är det mässa varje söndagmorgon. Ibland är det konsert med en otrolig akustik. Det finns också kapell där man kan gifta sig och souvenirbutiker samt restauranger... Det var väldigt häftigt att gå omkring i alla gångar och titta på utställningarna som visade hur det varit när man bröt salt. Det kunde kännas som om det var ett straff att jobba så långt ner under marken, i mörker, där ett felsteg var lika med döden, där hästar hade egna "stall" eftersom det var för svårt att ta upp dem till ytan igen.. Men enligt vår guide (som var väldigt bra, pratade långtsamt och lite skämtsamt emellanåt!) var det ett åtråvärt arbete. 
Ett besök i saltgruvan är absolut något jag kan rekommendera om man är i Krakow! 

Gillar

Kommentarer