Tomten - visst finns han?

Alla som tror på tomten kan återkomma en annan gång för att inte få sig en obehaglig överraskning..

När jag hämtade L hos mormor och morfar i söndags så berättade hon om något hon sett på tv som hon ville ha. Mormor sa att hon hade sagt att det kunde hon önska sig i julklapp. Då hade L förklarat att det finns ingen tomte, det är mamma och pappa som köper julklapparna. Och just det har jag funderat på. Jag vet vissa som är überhemliga och inte ens låter barnen veta att de köper klappar, men så har inte vi gjort. Vi har istället sagt att vi hjälper tomten. Iaf så frågade jag L om tomten och hon svarade att nej, tomten finns inte. När hon och kusin H var hemma hos farfar så sa han att han skulle gå och kissam men klädde ut sig till tomten. Vilket var precis vad som hände förra julen..... Jag frågade vem som sagt det och hon svarade "Det vet jag bara!". Vaddå? Har poletten bara ramlat ner under året utan att någon sagt något?!? Och hur sjutton vet hon det?!? Och hur gör vi nu?

Det är liksom inte så att jag vill ljuga för mitt barn om något som inte finns, men tomten är ändå ganska oskyldig att ljuga om. Tycker att det är lite mysigt att få tro på tomten ett tag. Så nu är frågan, kommer det att komma någon tomte till mormor och morfars hus i år?

Gillar

Kommentarer

Potatishäxan,
Usch vi har värsta tomtelögnångesten. Johanna upptäckte förra året att tomten var min farbror. Och vi klarade inte av att säga sanningen och sa att tomten inte hinner åka till alla barn själv. Nu är hon alltså sju år och frågar "kommer den riktiga tomten i år"? Hon vet ju att föräldrar också köper juklappar men... Hur ska vi ta oss ut ur den jättelögnen med ungens förtroende i behåll??
www.blogger.com/profile/018631233984026212
Louise,
Vi har hela tiden sagt att tomten kommer med EN av presenterna till barnen. Det man ösnkar sig allra mest kommer han med. Resten köper mamma och pappa. Jag tror inte att de eg tror på tomtens existens men de säger inget om det. Skulle de inte tro på hnm så skulle vi ju få sluta ställa ut den gröt på altanen som han äter upp varje natt mot julafton 😉 & dert vill vi inte sluta med. Lite magi får finnas kvar även om de säkert fattar att det är hitta på 😊
lollo71.wordpress.com
Rebecca,
Här har vi en paket till vardera barn som kommer från tomten, resten från oss och övrig släkt.
Förra julen var min bror tomte och när släkten gått undrade Celine varför inte den riktigt tomten kom och varför morbror Richard fick leka tomte istället. Vi blev helt paffa och försökte prata bort det. Hon har såklart haft många funderingar över detta, men ännu tror hon på tomten. Jag tycker med det är mysigt att tro på tomten och minns att jag inte alls blev besviken när jag fick reda påå hur det egentligen låg till. Så lyckas vi hålla deras tor i något år till är jag glad.
Det är ju ändå lite magiskt detta med julen och tomten!

Ha en fin kväll och hoppas du lyckas hålla ögonen öppna under gåsamiddagen.

Kram Rebecca
www.cheeky.nu