Två sorters bullar

Idag har det bakats igen här. Hade bestämt mig för att göra lussebullar i långpanna - igen :-) men blev också sugen på att testa göra saffransbullar med vit choklad.

Jag har aldrig varit någon bullbakare - vet inte riktigt varför. En anledning är nog lite dåligt bak-självförtroende, att jag är rädd att bullarna ska bli torra. En annan är att vi aldrig har plats för bullar i frysen :-) Kladdkakor är liksom mer min grej!

Men nu har jag definitivt hittat två grymma recept och jag kommer att göra chokladbullarna måååånga gånger till! Yummie! Måste öva på hur jag ska göra för att inte bullarna ska bli så stora, ha ha! Receptet är från ica.se med ett par smärre modifieringar.

Saffransbullar med vit choklad

200 g smör
2 förp saffran
5 dl mjölk (3%)
50g jäst
2 dl socker
½ tsk salt
Ca 15 dl vetemjöl

Fyllning
300g vit choklad
250g rumsvarmt smör
0,5 dl socker

Topping
1 ägg
½ dl pärlsocker

Smält smöret med saffran. Tillsätt mjölken och värm degspadet till 37°C.
Rör ut jästen i degspadet. Tillsätt socker och salt. Arbeta in nästan allt vetemjöl och arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 30- 45 minuter.

Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk. Dela degen i två lika stora delar (för 30 st).
Kavla ut en del i taget till en storlek av ca 30x40 cm.

Fyllning: Hacka chokladen fint med kniv eller riv grovt på rivjärn. Bred smöret över degen och strö över choklad och socker. Rulla ihop och skär till 15 bullar. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Gör samma sak med nästa deg.

Låt bullarna jäsa under bakduk 30 minuter.
Sätt ugnen på 225°C.
Topping: Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ugnen 8-10 minuter.

Gillar