Utmaning - min bokhylla

Jag fortsätter med Elinas "min..."-utmaning och går vidare till bokhyllan.

Vad för typ av böcker har du flest av i bokhyllan?
Det är nog mest deckare, tätt följt av romaner/chick lits. Har både inbundna och pocket.

Hur är din bokhylla sorterad?

Har ju ganska nyligen flyttat alla mina böcker till sommarhuset och min nya "platsbyggda" bokhylla så nu blev det en genomgång av alla böckerna. En del rensade jag faktiskt bort och lämnade till Erikshjälpen. Men sorteringen då, ja det FINNS en sortering även om den inte är uppenbar för andra än mig :-)

Jag började med att sortera alla pocket i bokstavsordning (efter författarens efternamn) och inbundna på samma sätt. Meeen, sedan insåg jag att tex Mari Jumgstedt, Camilla Läckberg och Denise Rudberg krävde en egen hylla och då sabbade jag lite bokstavsordningen. Och på samma sätt har jag många böcker av vissa författare och då skulle det känns konstigt att ha hälften bland pocket och hälften bland inbundna.

Vilken är den konstigaste boken du läst?
Hmm, jag vet faktiskt inte. När en bok inte alls tilltalar mig har jag väldigt svårt att ta mig igenom den.

Har du någonsin skämts/tyckt att det varit pinsamt att du läst en viss bok?
Nej det kan jag inte säga.

Kan du sluta läsa en bok som du inte tycker är särskilt bra eller måste du läsa klart?
Det beror lite på. Är det en författare som jag egentligen gillar så tar jag mig igenom boken, även om det då tar mycket längre tid eftersom jag inte är lockad av att läsa. Men annars slutar jag nog. Egentligen inte helt medvetet, men jag lägger boken och efter ett tag kanske jag börjar läsa någon annan så ligger den där första bara kvar och samlar damm vid sängen ett tag innan jag förflyttar den.

Om du skulle skriva en bok om ditt liv- vad skulle den få för titel?
"Att halka på ett bananskal"

Vilket är ditt bästa boktips just nu?
Böckerna om "De sju systrarna" av Lucina Riley. Jag har dock inte läst den sista ännu då jag väntar på att den ska komma ut i storpocketformat. Var inte alls sugen på att läsa de böckerna, det kändes inte alls som min stil. Lite som Downton Abbey inte kändes som något för mig - gillar inte kostymdramer. Men oj, jag blev helt fast - både i Downton Abbey och i de Sju systrarna. Har uppskattat de 6 jag läst, där alla är uppdelade i en historia som utspelar sig ex 100 år tillbaka i tiden och en i nutid. Alla böckerna utspelar sig i olika länder eller världsdelar och innefattar en del hänvisningar till riktiga historiska händelser. Det var nog det som inte lockade mig från början - men oj så fel jag hade! I varje bok har både "dåtiden" och "nutiden" fångat mig.

Är såå nöjd med min nya bokkhylla! Väntar på bara att luckorna ska lackas i samma färg, sedan är allt helt klart!

Lite annat onödigt vetande som har med böcker att göra är att jag alltid läser en bok och lyssnar på en annan samtidigt. Lyssnar ofta när jag är ute och går, kör bil eller lagar mat tex. Läser gör jag främst när jag lagt mig i sängen. Väljer oftast två olika genres på den jag läser och den jag lyssnar på. Vissa böcker VILL jag läsa, andra spelar mindre roll.

Jag kan läsa om böcker som jag tyckt om. Och om en författare kommer med en ny bok i en serie och det var länge sedan jag läste de andra så kan jag känna att jag gärna vill läsa om de äldre. Vilket ofta inte funkar riktigt. För jag tycker inte heller att det är roligt att läsa många böcker av samma författare efter varandra, ha ha, det blir lätt lite tråkigt.

Jag är uppvuxen i ett hem med mycket böcker och täta besök på biblioteket och det har jag tagit med mig när jag fått egna barn. Vi har alltid läst för barnen när de ska sova, om det inte är helg och de är uppe lite längre eller så. Just nu läser R och jag Harry Potter, och jag tror att vi tycker att det är lika kul båda två (även om vi sett filmerna). Även om jag tycker att det är lite jobbigt att uttala alla engelska namn :-)

Hur ser det ut i din bokhylla? Vad gillar du helst att läsa? Vad läser du just nu? Har du något boktips till mig?

Gillar