Utmaning - mitt kylskåp

Nu har jag skrivit om både min garderob och min bokhylla i Elinas utmaning. Nu har turen kommit till mitt kylskåp :-)

Vilka tre livsmedel/produkter måste alltid finnas i ditt kylskåp?
Ägg, smör och Cola zero :-) Det är faktiskt mycket som alltid finns, flaskor med kallt vatten tex. Ett måste! Har också alltid både flytande och vanligt smör tex. Alltid mjölk, trots att ingen dricker mjölk. Oftast iKaffe också, vilket jag har i mitt te. Alltid buljong, kinesisk soja och för det mesta grädde/creme fraiche så att man kan slänga ihop en sås :-)

Har du någon speciell organisering i kylskåpet?

Ja, jag försöker :-) Vi har små lådor med tex allt pålägg i en, en med alla olika ostvarianter (det finns alltid riven ost hos oss (det kunde också stått med på förra frågan!)), korgar med alla burkar och smaksättare osv. Jag försöker också samla allt som hör ihop på samma "våningsplan" men det funkar sådär. Man får helt enkelt trycka in saker där man får plats emellanåt...

Förvarar du något i kylskåpet som egentligen inte behöver vara kylt?

Ja, ägg tex. Eller buljongtärningar. Och frukt och grönsaker, jag gillar kall frukt.. Men har inget skafferi här hemma, det har vi i sommarhuset och jag älskar det!

Hur ställer du dig till bäst-före-datum?
Det beror på vad det är för produkt. Luktar på mjölk och grädde och kollar konsistensen innan jag häller det i någon mat om datumen är nära bäst före. Och ägg har jag inga problem att använda om de gått ut i datum om jag ska knäcka dem innan tillagning. Har lite problem med att tex koka ett ägg som "gått ut", men knäcker jag det för att tex göra pannkakor, äggröra eller baka så är det inga problem. Burkar med sylt och sånt som inte används var och varannan dag kastar jag när jag ser att det gått ut, även om det säkert är helt ätbart.

Hur ofta städar du kylskåpet och vad är det äldsta som du haft i kylen?

Nja, det är väl inte så ofta jag plockar ut precis allt och torkar av osv. Men rensar ut hyfsat ofta tycker jag. Fast visst blir jag ändå förvånad när jag hittar något som passerat ett datum som är längre tillbaka än jag trott. Har haft någon gammal hostmedicin som jag missat kolla datum på.

Finns det något som aldrig kommer att finnas i ditt kylskåp?

Nej, inte egentligen. Fast jag kommer inte själv att köpa tex sniglar, ostron eller inälvsmat.

Om du skulle laga en maträtt av det som finns i kylskåpet just nu, vad skulle det vara?
Oj, förutom resterna som redan finns där (kreolsk gryta och ris, plus köttfärssås) så finns där en fläskfilé och philadelfiaost så jag skulle göra fläskfilégryta med rosépeppar á la Jennys matblogg.

Vad har du alltid i ditt kylskåp?

Gillar