Världsmiddag á la Nederländerna

Som jag skrev härom dagen var det dags för oss att ha världsmiddag i fredags. Tema: Nederländerna.
Det var inte helt lätt att hitta en meny som kändes rolig, möjlig att verkställa och något som skulle var ätbart :-D Vi är tre familjer: sex vuxna och fem kids mellan 11-16. Vi har från början bestämt att vi inte lagar någon speciell mat till barnen utan att detta är lika för alla :-)

Vi började med Poffertjefs, vilket är en sorts små minipannakakor som man egentligen ska steka i ett speciellt järn. Det gick dock bra med ett vanligt plättjärn ockås, även om de kanske inte fick den önskade formen. Det är jäst i smeten så jag tror att de eg skulle vara mer som små puffar. De föll alla i smaken. Ärtsoppan vi serverade till föll inte alla i smaken dock, haha! Där fuskade vi dock och bjöd på en vanlig svensk ärtsoppa, mest för att det var en kul grej. Ärtsoppan i Nederländerna är tydligen gjort på gröna ärtor och soppan ska vara så tjock att skeden kan stå i den.

Till huvudrätt fuskade vi också och gjorde en variant av Stamppot - ett potatismos som egentligen är lite som en pytt i panna verkar det som. Man kan ha i alla möjliga grönsaker men det verkar vanligt med kål, morötter, lök osv. Eftersom vi har en i sällskapet som inte tål lök så bra så var just det inte ett alternativ, och jag gissade att kidsen inte heller skulle äta så mycket av en riktig stamppot.... GJorde en variant med broccoli och cheddarost istället.

Till det serverade vi korvar som vi grillat. Det skulle egentligen vara en kort som heter Rookworst men det hittade jag inte. Läste dock att man kunde ersätta det med den polska korven Kielbasa och min nya granne berättade om en polsk butik i närheten där jag kunde köpa det.

Ost och choklad är också vanligt i Nederländerna så jag hade förberett ett litet ostquiz & ett chokladquiz som vi sysselsatte oss med innan efterrätten, som var en holländsk äppelkaka med vaniljsås. Det var riktig comfort food på menyn igår alltså :-D

Nästa gång ska vi tydligen till Irland!

Visste ni förresten att både Vengaboys, 2 Unlimited & Twenty 4 Seven kommer från Nederländerna?
Tur att inte det var det sista vi spelade på takterrassen innan vi gick ner för klockan 6 i morse vaknade vi av att det spelades svinhög musik. Från vår takterrass.... Ni vet den där volymstapeln som kanske brukar vara på en tredjedel när man spelar högt? Den var på MAX!!!! Vi hade missat att ta in högtalaren och det hade börjat regna. På något sätt har högtalaren dragit igång, kanske fått kortslutning och maxat musiken. Så grattis alla grannar som vaknade till Bruce Springsteen imorse... 🙈

Gillar