Smak, granola & risotto

Det finns många goda smaker som vi äter mycket av kring jul. Saffran, kanel och pepparkaksgrydda tex. Än så länge har jag bara hunnit baka en mjuk pepparkaka med recept från Emschen och det satt finfint till adventsfikan 🙂

Annat man kan använda just pepparkakskrydda till är granola – såå mumsigt till lite yoghurt på morgonen!

Granola med pepparkakssmak

1 plåt

3 dl havregryn
2 dl havrekärnor
1 dl valnötter (hackade)
1 dl sötmandlar (hackade)
1 dl hasselnötter/alt färdigrostade (hackade)
1 dl solroskärnor
0,5 dl linfrön
0,5 dl kokosolja
2 msk pepparkakskrydda
1 tsk kanel
0,5 tsk salt
1 dl vatten
3 msk honung
1 dl kokoksflingor/flagor

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda ihop de torra ingredienserna (ej kokos och inte heller om du redan har rostade hasselnötter) i en bunke.



Värm upp vatten och tillsätt kokosolja och honung. 
Blanda vätskan med de torra ingredienserna, blanda ordentligt. Krama lite med fingrarna om du vill ha lite större granolabitar.

Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ca 20 minuter. Rör om fler gånger så granolan inte bränns.

Rosta under tiden kokos i en torr stekpanna.

Sänk temperaturen till ca 75 grader och grädda ytterligare ca 20 minuter. Håll koll och rör om under tiden.

Blanda i kokos och hasselnötterna om de redan var rostade.
Låt gärna stå på eftervärmen om det behövs så att all granola blivit härligt rostad och gyllenbrun.


Och när det kommer till saffran finns det två givna bullar hemma hos oss: Saffransbullar med vit choklad och Lussebullar i långpanna. Recept kommer framöver. Tänker också att jag ska få till en saffransrisotto med räkor innan året är slut. Har en kompis som i många år hade det som som tradition att äta just saffransrisotto på uppesittarkvällen. Perfekt tradition tycker jag! #decemberutmaning23xxx

11 reaktioner på ”Smak, granola & risotto

  1. Men åh vilka två bra kanon tips så glad jag blev 🥰ska testa granolan för det behöver påfyllas här och med julsmak dessutom 🎅🏼saffranrissotton ser och låter fräscht och spännande 😍

    Gilla

  2. Helt klart har julen många smaker. Saffran är en av mina favoriter. Igår bakade vi saffranskladdkaka till kvällsfikat.

    Granola är en annan favis hos mig. Sagt många många gånger att jag ska göra egen men så långt har jag kommit. Men nu när du tipsar om recept kanske det är dags.

    https://kamillaskamera.com/

    Gilla

  3. Men ohh så gott, mums och det är så goda smaker kan jag tro. Mycket luktar gott denna tiden på året och man förstrollas. Så snyggt blogginlägg du gjort.

    Gilla

  4. Recept sparat på granolan, den tror jag att jag ska försöka testa någon gång.
    Tror faktiskt att december är månaden som vinner i doft och smak.
    Kram Kajsa
    hhtps://www.bland-kastruller-och-vinglas.se

    Gilla

Lämna en kommentar